Medvetna företagare väljer att digitalisera sin verksamhet
24/4, 2017 kl. 11:33Vi står inför en industriell revolution och de flesta företag har svårt att förstå hur de ska förhålla sig till den. Hur börjar man, hur ska man tänka, vilka möjligheter finns det? Teknikföretagen och IF Metall har förstått problematiken och hjälper nu företag i hela Sverige att komma igång med hjälp av en serie seminarier.
– Det är extremt viktigt att vi kommer igång och digitaliserar våra svenska företag. Annars hamnar vi ohjälpligt på efterkälken globalt, sa Lars Engnell från Teknikföretagen i sitt välkomstanförande.
På förmiddagen beskrev Therese Öhman, Operativ chef på Invotech Solutions AB, den oerhörda resa företaget gjort kring digitalisering. Resan började när de fick i uppdrag att hitta en positioneringslösning för Sandviks transporter på industriområdet i Sandviken – Sveriges näst största.
– Uppdraget var egentligen enkelt: att underlätta för truckförarna att hitta rätt ställe att lämna eller hämta varor inne på det stora området. Det löste vi med GIS-teknologi. Den lösningen gav snabbt nya idéer som vi kunde dela med Sandvik, och snart hade vi hittat nya lösningar. Mindre tomgångskörning, identifiering av hål i marken och effektivare transportvägar är bara några exempel, berättar hon.
Börja i det lilla - resten kommer av sig själv
Och det är precis det som händer när man börjar digitalisera sin verksamhet. Ola Wallberg på Fiber Optic Valley återkom till det flera gånger under förmiddagen: sänk ribban, börja någonstans. Resten kommer av sig själv i form av nya samarbeten, nya affärsmodeller, nya tjänster och produkter.
Andreas Lundgren från IBM berättade hur de hjälper företag att digitaliseras och han höll med Ola Wallgren om att det är viktigt att komma igång.
– När man pratar om digitalisering och IBM brukar oftast Watson komma upp till diskussion, men det är inte där man ska börja. Börja i liten skala med att mäta, analysera och hitta kundvärdet i din data. När du väl börjat, kommer resten, sa han.
Christoffer Hamin från D-Rail var en annan inspiratör under förmiddagen. Han hade med sig två trasiga strömavtagare som vanligtvis sitter på tåg.
– Den svenska järnvägen är i stort behov av underhåll; det vet alla som stått och väntat på försenade tåg. Idag kontrollerar man infrastrukturen ett fåtal gånger per år med speciella mätvagnar. Varför inte göra alla tåg till mätvagnar? Det kan vi göra idag med sensorer och dataanalys, berättade han.
Viljan och insikten finns bland företagen
Ett av de företag som hade tagit chansen att komma till Sandbacka Park för KickStart Digitalisering var Inresol, vars affärsidé är att göra företag och privatpersoner energi-oberoende med hjälp av deras Stirling-motor. En av delägarna, Susanne Mastonstråle berättade att hon deltar i KickStart för att komma igång och lära sig mer. Ola Brodin från Automatindustrier i Hille hade liknande förväntningar inför den första dagen.
– En av våra utmaningar är att de flesta har jobbat på samma ställe i väldigt många år och det är svårt att ställa om, både i tanke och handling, men vi inser ju att vi måste påbörja vår digitaliseringsresa om vi ska fortsätta att vara konkurrenskraftiga, sa han.
Sök pengar för dina idéer
Enligt Marita Forsell från Region Gävleborg finns pengar att söka för den som vill komma igång.
– Vi har precis börjat med något som kallas digitaliseringscheckar. Dessa kan man söka om man har en idé som verkligen gör skillnad för företaget, berättade hon.
På eftermiddagen arbetade deltagarna i mindre grupper för att börja titta på vilka möjligheter som finns i respektive företag. De fick också med sig en hemläxa inför nästa steg som äger rum i maj.
För mer information kontakta:
Britta Haag, processledare för FindIT, 070 - 089 96 59, britta.haag@findit-solutions.se
Läs tidigare nyhet om KickStart Digitalisering
Mer om konceptet KickStart Digitalisering
Denna artikel är publicerad på ReklaMedia via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!