Varje gång jag reser ner kommer byns flickor och undrar när de äntligen ska få börja, berättar Toinie och skrattar. Vi har förberett program i sömnad, data, hotell och restaurang samt vård och omsorg. Materialen i skolan kommer från Bessemergymnasiet i Sandviken, Polhemsskolan och Sätraskolan i Gävle samt skolbänkarna är lokalproducerade i Bandja.
Vi är verksamma i byn Bandja, som är hemby för min mans familj. Det är ett fattigt landsbygdsområde i västra Kamerun där barnadödligheten är hög och unga flickor ofta blir mammor mycket tidigt. Det är vanligt att de unga mammorna då flyttar till stora städer i hopp om att kunna försörja sig och sina barn. De hamnar lätt i prostitution och kriminalitet och vi har valt att bedriva skolutbildning för att ge flickorna möjlighet till att få en utbildning så att de kan hjälpa sig själva till ett bättre liv. Utbildade flickor gifter sig senare, får generellt färre och friskare barn, löper mindre risk att drabbas av hiv och har större möjlighet att klara sin försörjning. Hjälper man en flicka till utbildning, hjälper man ett helt samhälle..

Unga mammor får ta med barnen
Under många år hyrde vi skollokal och utbildade flickor i åldrarna 12-17 år i bl.a. sömnad och data. Då fick vi plats med ca 50 flickor och ca 8-10 små barn under 2 år. Det som är unikt med vår skola i Kamerun är att de unga mammorna får ta med sina små barn under skoldagen. Barnen finns då i vår förskoleverksamhet. Det innebär att den unga mamman inte måste sluta skolan som är vanligt i Kamerun utan att hon kan få utbildning trots tidigt moderskap. Nu har vi genom vår sponsor Navigio Rekrytering och Ledarskap och egna medel byggt en skola för 200 till 300 elever.

Upplysning och utbildning i demokrati
Att äntligen ha tillgång till egna lokaler betyder fler utbildningsplatser men även utrymme för ytterligare aktiviteter. Vi har de senaste åren bedrivit upplysning och utbildning i demokrati och rättighetsfrågor. Att kunna upplysa om mänskliga och demokratiska rättigheter gör att flickor och övrig befolkning i området blir medvetna om sina rättigheter och skyldigheter. Det gör att vi kan påverka kulturellt och traditionellt betingade beteendemönster vilket idag hindrar unga flickors utveckling och möjligheter till utbildning på landsbygden. Idag är mannen norm på landsbygden och kvinnan underordnad. Därför är jämställdhetsarbete och kvinnligt ledarskap en fokusfråga för oss. Vi arbetar hårt med att minska kognitiva och kulturella hinder för kvinnors och flickors utvecklingspotential. Det gör vi genom att påverka befolkningens attityder mot flickor och kvinnor. Vi vill att fler kvinnor och flickor ska kliva fram och ta initiativ. När fler kvinnor kommer in i samhällets beslutssfär lyfts också frågor som knyts till kvinnan och familjen.
Vårt arbete i Kamerun har fått stor uppmärksamhet av media i landet. Många reportage och intervjuer har gjorts av de största tidningarna och tv-kanalerna. Detta har medfört att flera kommuner i fem av Kameruns totalt tio regioner nu kontaktat oss för att börja samarbeta. Utifrån våra samtal har vi därför bestämt oss för att Flickors Utbildning i Kamerun nu kommer att satsa på kvinnligt ledarskap. Vi planerar utbildning i demokrati, jämställdhet och ledarskapsutveckling för kvinnliga kommunstyrelseledamöter i fem kommuner i västra regionen.

Samlar in pengar till lärarlöner
I nästan två månader kommer Toinie att vara i Kamerun för att förbereda skolstart och fortsatt demokrati och rättighets-baserat arbete. Min man Elie Kamga har befunnit sig på plats i Kamerun sedan 2012, då han lämnade sin tjänst som kurator på Landstinget för att göra detta möjligt. Han har sedan dess bara varit hemma några månader hos familjen i Gävle för att sedan åka tillbaka.
Det krävs att han är på plats för att skolbygget och alla åtaganden ska fungera. Hade han varit hemma hade ingen skola blivit byggd. Visst är det jobbigt när pappa i familjen är borta långa perioder men hela familjen vet varför vi gör det här. Barnen Vanessa 16 år och Patricia 8 år är väl medvetna om villkoren för fattiga flickor utan utbildning i Kamerun. De ser därför fram emot att åka ner tillsammans med mamma i sommar för att se vad familjen har uppnått tillsammans.
Vi samlar nu in pengar till lärarlöner och fasta kostnader. Ju mer pengar vi samlar in desto fler flickor kan börja skolan och fler av programmen startas upp. Vi önskar oss även månadsgivare som bidrar till verksamheten varje månad. Det ger oss trygghet!
Vill du bidra till vår verksamhet så välkommen att bli medlem i föreningen Flickors Utbildning i Kamerun.
Medlemsavgiften är 100: - per kalenderår och vi tar emot den och gärna gåvor till vårt Plusgiro 90 02 80-9 eller Bankgiro 900-2809. Uppge gärna ditt namn, adress och email.
Förutom att vi har 90-konto, är vi i år granskade, godkända och har erhållit medlemskap i FRII. Vi är glada och stolta för FRII:s förtroende och ska fortsätta att leva upp till höga kvalitetskrav för givarnas trygghet!
Frivilligorganisationernas Insamlingsråd – FRII är en bransch-organisation som arbetar för tryggt givande. FRII verkar för att öka förtroendet för insamlingsbranschen och kräver att insamling ska bedrivas transparent, etiskt och professionellt.

Ett varmt tack till alla som sponsrar vår verksamhet.

Toinie Rönnholm, ordförande.
info@flickorsutbildningikamerun.org
http://www.flickorsutbildningikamerun.org