Vad är skillnaden mellan en VPN och ett antivirusprogram?

En VPN gör dig anonym på internet och skyddar din internetuppkoppling från övervakning från exempelvis din internetoperatör, upphovsrättstroll och myndigheter. Ett antivirusprogram skyddar dig främst från infekterade och farliga filer som hackare försöker placera på din dator.

Förenklat kan man alltså säga att en VPN har med internet att göra, medan antivirusprogram har med din enhets filer och filsystem att göra.

Vad är en VPN?

Så fort du tagit reda på vad en VPN-tjänst är, då vet du också att det är ett program som ser till att du är anonym på internet. Anledningen till att du blir anonym på internet är för att du använder ett VPN-program som döljer din personliga identifierare på internet, det vill säga din IP-adress.

Med en VPN-tjänst kan du även låtsas att du är i ett annat land för att således kunna låsa upp streamingtjänster. Och du kan även använda en VPN för att surfa säkrare på publika wifi-nät, och detta tack vare att hackare och nätägare aldrig får reda på ditt riktiga IP-nummer.

Vad kostar en VPN-tjänst?

En VPN-tjänst kostar i regel mellan cirka 20 och 80 kr per månad, och då är det vanligt att du får skydda mellan cirka 4 och 6 enheter på samma abonnemang. Faktorer som påverkar priset inkluderar främst vilket VPN-företag du väljer, och hur långt VPN-abonnemang du skaffar.

Är det en bra idé att skaffa en gratis VPN?

Nej, VPN-tjänster som är gratis får inte in pengar via månadsavgifter och tvingas därför göra oetiska saker för att tjäna pengar. Det är därför vanligt att gratis VPN-tjänster väljer att samla in känsliga data för att efter det sälja dem till skumma reklambolag. 

Utöver det vi redan nämnt är det även vanligt att gratis VPN-tjänster innehåller virus och/eller spionprogram.

Vad är ett antivirusprogram?

Ett antivirusprogram, såsom Norton Antivirus är ett program som ser till att inga skadliga program tar över dina enheter och/eller gör skada på dem. Som skadliga program räknas både virus och spionprogram.

Vad kostar ett antivirusprogram?

Ett antivirusprogram kostar i regel mellan cirka 40 och 80 kr per månad. De två viktigaste faktorerna som påverkar priset inkluderar vilket antivirusföretag du köper programmet från, och hur långt abonnemang du väljer att skaffa.

Är det en bra idé att skaffa ett gratis antivirusprogram?

Det är ofta en bra idé att skaffa ett VPN-program som är gratis. De erbjuder oftast tillräckligt bra skydd, och det är nästan alltid bara extrafunktioner såsom anti-phishing-skydd och lösenordshanterare som du blir utan om du skaffar ett gratis antivirusprogram istället för att betala för det. 

Många vardagsanvändare klarar sig alltså i regel bra med ett antivirusprogram som är gratis. De är tillräckligt bra om man använder sig av sitt sunda förnuft och inte klickar på suspekta länkar och inte öppnar e-postmeddelanden som ser konstiga ut.