Svenskarna investerar som aldrig förr. De flesta har noterat att räntorna på sparkontot man har hos banken är noll eller nära noll. Pengarna tappar i värde när de ligger på ett sparkonto eftersom de inte följer inflationen. Bankerna gör inte ens reklam för denna typ av sparande längre. Så har det varit ett bra tag och allt fler har flyttat sina pengar från sparkontot till någon annan form av sparande.

Dessa andra former av sparande kan se ut på olika sätt. För de flesta så investerar man pengarna, dock varierar formen och hur aktiv man behöver vara mellan de olika investeringarna. Oavsett hur du väljer att placera ditt kapital så är vissa grunder de samma.

Allt börjar med en plattform

När man ska investera sina pengar så väljer de flesta att sköta den biten själva. Många är väldigt pålästa och insatta i de olika marknader man berör. Oavsett vad man investerar i så utgår allting ifrån en plattform. Det finns en mängd olika plattformar. Vissa drivs av de stora bankerna, andra av mindre aktörer.

En populär plattform är eToro. Där kan man handla med en stor mängd olika produkter och enligt många så är det en bra grund att utgå ifrån. Man kan läsa etoro recension för att få en bra uppfattning om hur den fungerar och vad man kan göra med den som utgångspunkt.

Olika investeringsformer

När man hittat den plattform som passar just en själv bäst så finns det många möjligheter att börja investera sina pengar.

Aktier

Aktier är en av de vanligaste formerna av investering. Ett företag, alltså ett aktiebolag, har ett antal aktier som kan handlas publikt. När man köper en aktie så köper man in sig i företaget. Vinsten gör man normalt när man säljer den aktie man köpt. Man hoppas på att värdet har gått upp och att man kan göra en vinst.

Fonder

Att köpa fonder innebär att man köper en andel i en fond. En fond sköts av en mäklare som investerar fondens kapital i olika aktier. Storleken på vinsterna brukar vara lägre än om man själv investerat i aktier, men å andra sidan är riskerna normalt lägre också.

Kryptovalutor

Kryptovalutor som Bitcoin har blivit allt mer omskrivna i media det senaste året. Det handlar om valutor som dels är decentraliserade, men som också bara existerar digitalt. Det är förknippat med en högre risk att handla med dessa valutor, men på samma gång är det många som gjort fina förtjänster på dem också.