Ja, det var bara några av de frågor som berördes när Gustaf Josefsson Tadaa gjorde en mycket uppskattad föreläsning om, av och med artificiell intelligens på Dospace i Gävle tisdagen 25 oktober i samband med Gävle-Sandvikens Företagarvecka.

Träffen inleddes med entreprenörsmingel innan ett 70-tal utvecklingsintresserade fick ta del av Gustafs perspektiv på den extremt snabba teknologiska utvecklingen, den digitaliserade världen och hur den påverkar oss. Genom föreläsningen ”AI vad det svider” beskrev han utmaningar och diskuterade lösningar utifrån en filosofisk vinkel och visade några extremt intressanta praktiska exempel.
Gustaf är en mångfacetterad herre med en akademiska bakgrund inom både kognitionsvetneskap, retorik, kemi, juridik, biomedicin och ekonomi vilket ger en väldig bredd på resonemang och perspektiv i föreläsningen. Jag skall inte spoila genom att beskriva de häftiga dramaturgiska greppen och infallsvinklarna som bör upplevas live för att ge föreläsningen rättvisa.

De allra flesta i lokalen höjde dock onekligen på ögonbrynen när Gustav visade hur enkelt det är att skapa texter med enkla direktiv genom AI. Han redogjorde vidare för exempel där AI är lika bra som läkare på att diagnostisera bröstcancer och dessutom ännu bättre på att analysera falska resultat.
En annan spännande reflektion är att självkörande bilar statistiskt är nästan tre gånger säkrare än bilar med människor bakom ratten.
Han visualiserade också på ett enkelt och begripligt sätt hur gamla tiders organisationer är helt ur tiden och idag ersatt av människans samlade information och datorkunskap. Om, hur och när vi människor blir ersatta framkom väl inte direkt och det är det ju ingen heller som vet. Utvecklingen går så svindlande fort att det som är nyheter idag kan vara historia redan i morgon. Vi fick oss i alla fall en riktig genomkörare och ögonöppnare vad framtiden kan tänkas bära i sin högteknologiska famn.
Som en riktigt vass och målande avslutning visade han hur enkelt man kan illustrera olika motiv med AI. Det tog verkligen inte lång tid att skapa en fantastisk trevlig animering av ett riktigt grymt robotbi!
Så sammanfattningsvis högsta betyg till en föreläsning med mycket hög woowfaktor långt utöver det vanliga.

PS. Som gammal tecknare och illustratör inspirerades jag stort av "robotbiet" och lärde följaktligen mig själv att med hjälp av AI skapa fantastiska motiv på bara några minuter. Det gäller bara att ha en del fantasi, tillgång till dator och därigenom all världens samlade kunskap så kan vem som helst i princip visualisera vad som helst.
Vilken grej att kunna illustrera t.ex. en rosa elefant som äter tårta och dricker öl på några minuter = Magiskt. Hör av er till undertecknad om ni också behöver hjälp med att skapa just ert drömmotiv.

Om Gustaf Josefsson Tadaa
Gustaf Josefsson Tadaa utvecklar och stödjer ledare att bygga självständiga organisationer. Han har över 20 års erfarenhet från att starta upp och driva företag, och är en av Sveriges mest anlitade föreläsare.

Bildtext: Rosa elefant som äter tårta och dricker öl. Illustration: Joe Formgren via AI.

 

Evenemanget är publicerad för foretagsbladet.se i den här och flera nyhetskanaler av den svenska presstjänsten Presstjänst - den svenska skrivbyrån för företag och organisationer. Vill ni ha hjälp med att skriva era nyheter samt skicka pressreleaser till flera svenska nyhetstjänster, journalister och nättidningar? Vänd er då till presstjanst.se i samarbete med nyhetsbyrån svenskpress.se.

Text och foto: Joe Formgren.