Att minska energiförbrukningen om du kan är alltid en bra idé, inte minst i dessa tider av höga energipriser. Här i vårt nordliga land är en energisnål uppvärmningslösning den enskilt viktigaste faktorn för att hålla din energiförbrukning nere. Med en luft-/vattenvärmepump kan du minska dina energikostnader för varmvatten och värme med upp till 70 procent. Det förutsätter dock en lite större investering och att du har eller installerar ett vattenburet värmesystem. Och det kanske inte funkar för just din ekonomi eller ditt hus?

Gas och värmepump – det ena utesluter inte det andra

Då kan istället en luft-/luft-värmepump vara det perfekta alternativet. Med en luft-/luft-värmepump kan du som har direktverkande el eller gasuppvärmning minska dina uppvärmningskostnader med upp till 50 procent. Utan att behöva byta system och utan att göra några större ingrepp i huset. Du behåller ditt värmesystem och kompletterar det med en luft-/luftvärmepump som gör det effektivare. Det ena behöver inte utesluta inte det andra – tvärtom!

Så fungerar en luft-/luftvärmepump

Luft/luft-värmepumpen och luft/vatten-värmepumpen fungerar båda enligt samma princip: de har ett aggregat utomhus som fångar upp värmeenergi från uteluften. Medan luft/vatten-värmepumpen för över värmeenergin till ett varmvattensystem som leder ut värmen i huset, så sprider luft/luft-värmepumpen varm luft i huset med en tyst fläkt.

Du får både värme och kyla

Så här mitt på sommaren tänker vi i och för sig oftare på svalka än på uppvärmning. Kanske funderar du på att skaffa AC/luftkonditionering? De flesta luft-/luft-värmepumpar har idag även en funktion för komfortkyla. Med en luft-/luft-värmepump kan du alltså både spara pengar genom effektivare värme och få ett behagligare inomhusklimat sommartid med komfortkyla.

3 fördelar med luft-luft/värmepump

Mindre investering. En luft-/luft-värmepump är den värmepump som är billigast att investera i och har även låga underhållskostnader.

Enkel installation. En luft-/luft-värmepump är enkel att installera med en utedel och en innedel och inget mer.

Både värme och kyla. Luft/luft-värmepumpen ger värme kalla dagar, men den kan också ge kyla varma dagar. Du får komfortkyla ”på köpet” kan man säga.

 

Artikeln är publicerad för aktuellmiljo.se i den här och flera nyhetskanaler av den svenska presstjänsten Presstjänst - den svenska skrivbyrån för företag och organisationer. Vill ni ha hjälp med att skriva era nyheter samt skicka pressreleaser till flera svenska nyhetstjänster, journalister och nättidningar? Vänd er då till presstjanst.se i samarbete med nyhetsbyrån svenskpress.se.