Utvecklingen har på många sätt gått hand i hand med större tillgång på höghastighetsinternet. Och därför är e-sport även för evigt förknippad med några av de spelklassiker som dök upp i samma vea. Många har därför valt att se slutet av 1990-talet och lanseringen av Quake, Half-Life-modden Counterstrike och StarCraft som startpunkter för vad som anses vara modern e-sport.
Men vilka spel är numera populärast? Och vad köper man i mån av presenter till såväl blivande som rutinerade gamers?
Klassiska spel dominerar fortfarande
Samtidigt som e-sporten är ganska ny så är den samtidigt traditionell. För än så länge dominerar många klassiker i popularitet. Eller åtminstone varianter av gamla klassiker
League of Legends
Trots att det har några år på nacken är League of Legends numera det multiplayer-spel som omsätter mest prispengar. Sedan lanseringen 2009 har det varit ett givet val.
Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO)
Få spel är så nära förknippade med e-gaming som CS:GO. Baserat på terrorister och insatsstyrkor så tävlar två lag om att komma segrande ur konfrontationen.
Defense of the Ancients: DOTA 2
Som ett av de mer avancerade och komplexa multiplayer-spelen har Dota 2 fått ställningen som ett av de mest krävande spelen inom e-sport.
Vad behöver en gamer?
Men vad behöver egentligen en gamer för att såväl förbättra sina färdigheter, som att säkerställa tillräckligt hög ergonomi för att bli långlivad?
Gamingstol: Mer än något att sitta på
E-sport är krävande. Såväl fysiskt som mentalt. Och många har den hårda vägen fått erfara att förslitningsskador inte är att leka med. En bra gamingstol är bekväm, justerbar och tillräckligt kvalitativ för att klara många timmars sittande.
Mus: Respons och ergonomi
Musen är numera inte bara något som man slentrianmässigt klickar med för att styra operativsystemet. En modern mus är ett precisionsverktyg som säkerställer noggrann kontroll av muspekare. I de flesta fall är de utrustade med många knappar och justerbar muspekarhastighet via lättillgänglig reglering av muspekarens förhållande till skärmens DPI (punkter per linjärt tum).
Övrig hårdvara: Mycket att välja mellan
En lika viktig del av spelupplevelsen är att ha en skärm med rätt uppdateringsfrekvens och upplösning. Den ständiga debatten gällande 60, 75, eller 144 hz tänker vi inte ge oss in på. Men precis som datorn eller konsolen måste kunna hantera många rutor per sekund via grafikkortet, så är det minst lika viktigt att skärmen hänger med.
Även om mus och tangentbord är ett måste så är en bra handkontroll alltid uppskattad för lite mer casual gaming. Se bara till att den här minst två analoga reglage och totalt sett fyra knappar på ovansidan, annars blir det svårt med de moderna spelen som har riktigt höga krav på antalet knappar och reglage.
Är du osäker på vad som är rätt sak att ge bort så kan du alltid lita på magkänslan. För i slutändan så är det nöjet i spelandet som är viktigast.