Landshövding Per Bill korade på Konserthuset idag Gävleborgs vinnare av Sverige största innovationstävling SKAPA-priset. Vinnarna belönas med 15 000 kronor vardera och får representera Gävleborg i den nationella finalen av SKAPA-priset som går av stapeln senare i höst. Gemensamt för vinnarna i båda kategorierna bland annat att de deltagit i Movexums utvecklingsprogram Boost Chamber.

Jeanette Gottschalk är grundare och VD av Happymaker, vinnare av årets SKAPA-pris i Gävleborg.

Grattis Jeanette - hur känns det att vinna?
- Oh, jag är otroligt glad och tacksam. Det känns som en förmån och ett privilegium att få bli utsedd till en av vinnarna i Sveriges största innovationstävling. Jag är stolt över att vara länsvinnare! Priset är en bekräftelse av Happymaker som normbrytande och systemförändrade social innovation, vilket stärker Happymaker på flera sätt - och även mig som entreprenör.

Kan du berätta om Happymaker?
- När organisationer idag bedriver sitt hållbarhetsarbete så läggs mycket fokus på yttre hållbarhet, men för att vi ska lyckas så behöver vi även inkludera vår inre hållbarhet och vårt förändra vårt förhållningssätt, och det är där vi börjar. Happymaker stödjer förändringsarbete och faciliterar omställning av förhållningssätt, inställning och attityd, och på så sätt även kulturen. Det är en utvecklingsarena för framtidens hållbara arbetsliv, mötesplats för organisationer och individer som tror på att det är smart att vara snäll och vill bidra till långsiktig hållbarhet. Vi är en positive impact - och kulturplattform som erbjuder ett hållbart sätt att leva och arbeta, leda sig själv och andra mot ett ökat välbefinnande och lycka.

Vad händer just nu i Happymaker?
- Vi kör ett första kundprojekt nu där vi hjälper en kund att implementera hela Happymaker-konceptet i organisationen. Kunden beskriver det själv som att vi ”hjälper dem att bli långsiktigt hållbara" Jag har också stärkt teamet och ska inom kort köra ett samutvecklingsprojekt tillsammans med bl a Sandbacka Science Park och RISE. Jag kommer också behöva säkra extern finansiering för fortsatt utveckling av plattformen och för att kunna skala upp verksamheten.

Juryns motivering:
Morgondagens arbetstagare kommer värdera inre värden och social hållbarhet i mycket större uträckning än dagens arbetstagare. Det innebär att företag idag måste rusta sig som attraktiva arbetsgivare i den förflyttningen, för att inte tappa konkurrenskraft om framtidens talanger.


Årets SKAPA-prisvinnare ritar på ett innovativt sätt om kartan för hur företag, organisationer och individer tillsammans kan skapa social impact och med hållbara förutsättningar för bland annat gigekonomin. Med stöd i forskning har prisvinnaren tagit fram en techplattform och omställningsmetodik som tar oss in i framtidens hållbara och attraktiva arbetsmarknad.

Fakta entreprenören
Namn: Jeanette Gottschalk
Ålder: 43 år
Bakgrund: Entreprenör, 25 år inom IT-branschen, affärsutveckling, projektledning, försäljning och marknadsföring.
Kontakt: jeagott@gmail.com


I kategorin SKAPA-talang blev det Emil Svensson och Jacob Lundberg med bolaget Treddy som plockade hem vinsten. Ni som följer oss har säkert läst om bolaget tidigare – de är ett bolag som just nu affärsutvecklar sin idé i vårt inkubatorprogram och som nyligen fick miljonstöd av Post & Telestyrelsen för att bland annat tillgänglighetsanpassa sin plattform Treddy, en tjänst som säkrar betalning av varor på begagnatmarknaden.

Många fina framgångar för er och Treddy just nu – visst firar ni ordentligt?
- Emil: Vi har sagt att vi ska fira men jag tror vi väntar tills lanseringen av vår webb är klar.
- Jacob – Men det är såklart kul och prestigefullt att vara vinnare i Sveriges största innovationstävling. Förvisso än så länge på regional nivå – nu ser vi fram emot finalen.

Vad betyder en sån här utmärkelse för er?
- Jacob: Väldigt mycket – det blir en kvalitetsstämpel på idéen tycker jag. Det blir också en bekräftelse på att vi som entreprenörer gör rätt och fokuserar på rätt saker.
- Emil: Det betyder också mycket att synas utåt, något som kan ge stora födelar.
- Jacob: Precis – vi blev ju till exempel kontaktade av externa intressenter efter att de läst om oss i samband med vinsten i Post & Telestyrelsens tävling.


Var befinner ni er just nu i ert arbete med Treddy?
- Jacob: Med största sannolikhet blir det en lansering av hemsidan i slutet av året. Parallellt så jobbar vi med FUNKA som hjälper oss göra tjänsten användarvänlig enligt alla lagkrav och så arbetar vi med en kommunkationsbyrå som ska hjälpa oss med marknadsaktiviteter.

Juryns motivering:
Med fokus på hållbarhet ur såväl ett cirkulärt perspektiv för att underlätta begagnathandel digitalt, som ett fokus på att göra handeln mer säker och inkluderande, har årets SKAPA Talang-vinnare utvecklat en lösning som redan fått stor uppmärksamhet nationellt.

Vinnaren har utvecklat en plattformsoberoende lösning som ger köpare och säljare möjlighet att överföra varor och betalning med stor säkerhet. Entreprenörerna bakom företaget har startat sitt bolag parallellt med sitt sista år som studerande på civilekonomutbildningen på Högskolan i Gävle, vilket i sig är en stor bedrift.

Emil Svensson och Jacob Lundberg har utvecklat en enkel och säker handelslösning för begagnatmarknaden. Treddy är en digital tjänst för alla privatpersoner som handlar begagnat. Tjänsten är ett handelsverktyg för att göra trygga och enkla begagnataffärer när varor ska skickas. Tjänsten kan användas oavsett vilken annonsplats varan annonseras på. Med Treddy får köparen trygga betalningar, spårbar frakt, BankID-verifierade användare, köpekontrakt och många andra funktioner. Treddy förebygger orosmoment och otrygga betalningar i de affärer där personer inte känner varandra, vilket gör det enklare och tryggare att köpa och sälja begagnat.


Fakta entreprenörerna:
Emil Svensson och Jacob Lundberg
Ålder: Emil 26 år, Jacob 27 år
Bakgrund: Utbildade företagsekonomer med bakgrund inom bank, försäkring, försäljning e-handel och service.
Kontakt: 950903@gmail.com

Fakta SKAPA-priset

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris, med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.