Mattias Gustafsson, Utvecklingssamordnare Energitjänster hos Gävle Energi

Framtidens klimatsmarta stad skapas i Gävle

6/12, 2019 kl. 08:28

Gävle Energi har initierat och blivit beviljad ett forskningsprojekt som ska visa på fjärrvärmens fördelar i en klimatsmart stad. Projektet kommer att utgå från området Näringen i Gävle, ett område som är utvalt av regeringen som ett av sju områden i Sverige där den framtida klimatsmarta staden kan ta form.

Tillsammans med Högskolan i Gävle, Uppsala Universitet och Gävle kommun har Gävle Energi ansökt till programmet Futureheat, en del av forsknings- och kunskapsföretaget Energiforsk. Programmet syftar till att ta fram den kunskap som behövs för att fjärrvärmeföretag fortsatt ska kunna bidra till en positiv omställning av energisystem. Ansökan med en projektbudget på knappt två miljoner är nu godkänd och projektet kan startas upp.

- Det känns riktigt roligt, säger Mattias Gustafsson, utvecklingssamordnare Energitjänster på Gävle Energi. I projektet vill vi visa på fjärrvärmens fördelar och hur det tillsammans med solcellstekniken kan utgöra basen för en klimatneutral bebyggelse, fortsätter Mattias Gustafsson.

Projektet kommer att simulera framtida bebyggelse, med olika typer av fastigheter, och området man utgår från är Näringen i Gävle. Näringen är identifierad som ett av sju möjliga områden för utvecklingen av en klimatsmart stad. Målet är att Näringen ska bli en av Europas mest hållbara stadsdelar med en blandning av bland annat bostäder, kommersiella lokaler och kommunal service.
- Energisystem är viktig del i hållbar stadsutveckling och det är spännande att vi på Gävle Energi kan vara med och bidra med det här projektet, avslutar Mattias Gustafsson.

Gävle, 2019-12-06 Gävle Energi AB

Denna artikel är publicerad på ReklaMedia via SvenskPress.se.
Se villkor här »

Anna Lovéus

Anna Lovéus

Gävle Energi

Från Gävle, Gästrikland

Medlem sedan 2015-05-20

Gävle Energi är Gävleregionens eget energibolag. Alla våra verksamheter, produkter och tjänster är klimatsmarta samhällsnyttor som är till för at... Läs mer

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!

Publicera

Mer läsning

Google översättning

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Hjälp

Stäng

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer