Klockan 13.00 öppnades portarna för Effectdagen 2012 och i Gävle Konserthus rådde det en positiv stämning med ett tjugotal utställare på plats.

Under dagen hade besökarna nöjet att få lyssna till Jan Eliasson, FN:s nyutnämnde vice generalsekreterare och före detta utrikesminister. Jan talade passionerat och delade med sig av både intressant fakta, tips och underhållande historier.
Som ordförande i Water Aid berättade han gripande om bristen på tillgång av vatten, sanitet och hygien som idag är ett stort problem i världen.

– Millenniemålet, som var att antalet personer som saknar rent vatten skulle halveras, har redan nåtts. Men då är ett glas vatten fortfarande är en dröm för 880 miljoner människor, berättade Jan.

Under Effectdagen var det även dags för årets prisutdelning då Nalle Rydstrand presenterade och hyllade några få lyckliga medlemmar. Annelie Holm från Bilmetro mottog pris för årets bästa affärer och Peter Karnatz från Ibizcon fick pris för sitt goda ambassadörskap. Agneta Norén från Poolia fick pris som årets bästa kvinnliga företagare.

På eftermiddagen föreläste Sasja Beslik, vd för Nordea Fonder, om makroinvidualism, kvalitatism och världen bortom meningslös tillväxt.

- Jag tycker att det var en bra och givande dag och jag är stolt över att Jan Eliasson och Sasja Beslik ville komma och förgylla Effectdagen. Sedan att Jan Eliasson gick och blev vice generalsekreterare i FN var en riktig femetta, berättar arrangören Nalle Rydstrand från Effect Plus. Det är det tyngsta FN-uppdrag en svensk haft sedan Dag Hammarskjöld var generalsekreterare.

Dagen gästades av 240 personer och avslutades med en gemensam tvårättersmiddag i Konserthusets restaurang. Besökare och utställare blandades vid sittningen och det var glädjande avslut på Efffectdagen 2012.